Meer Taken Uitvoeren Met Minder Geld, Dat Doet De Gemeente 3.0 Goed
GEMEENTE 3.0

gemeente_3.0_doet_meer_met_minder

 

Gemeenten zien zich voor steeds meer taken gesteld. En de budgetkraan gaat eerder verder dicht dan dat er nieuwe budgetten zijn om al die nieuwe werkzaamheden er makkelijk bij te nemen. En er was toch al niks te doen … Is er geen makkelijke oplossing om dit snel op te lossen? Goed nieuws! Die oplossing is er nu en heet Gemeente 3.0.

Gemeenten 3.0 maken gebruik van het sociaal kapitaal binnen en buiten de gemeentegrenzen

Een Gemeente 3.0 Doet Meer Met Minder

Waarom Gemeente 3.0
De crisis heeft keihard toegeslagen. En ondanks dat we uit de recessie zijn, zijn de bezuinigingen nog niet van de lucht. Ondertussen is de burger mondiger dan ooit. Weet precies waar Abraham de mosterd haalt. En verwacht dat zijn of haar gemeente hier pasklaar op aansluit. Ga er maar aanstaan. Gemeente 3.0 maakt gebruik van de kansen en dicht daarmee de valkuilen. 
Mondige burgers zijn goud waard
Een Gemeente 3.0 maakt in hoge mate gebruik van het sociaal kapitaal wat aanwezig is binnen en buiten de grenzen van de gemeente. Wanneer zoveel mensen verbonden zijn via social media, aan elkaar en aan organisaties, is kennis nooit ver weg. Iedereen is in het bezit van sociaal kapitaal, je verworven kennis en kunde. In sterk toenemende mate zijn mensen bereid dit kapitaal te delen. Een overvloed aan kansen en mogelijkheden.
De kunst van het kapitaliseren
Met ‘kapitaliseren’ bedoelen we niet perse euro’s. Probeer de waarde van onze samenwerking maar eens in geld uit te drukken. Sociale consumenten zijn daar ook niet altijd naar op zoek. Erkenning, zingeving en erbij horen vormen een groot onderdeel van de eigenwaarde waar sociale consumenten naar op zoek zijn. En dat helpt jullie als gemeente wel om allerlei problematiek aan te pakken en op te lossen. Dat verbetert reputatie, aantrekkelijkheid en doet uiteindelijk toch een stevige duit in het begrotingszakje.

Wat is een Gemeente 3.0?

Een Gemeente 3.0 is een organisatie waarin samenwerking en co-creatie centraal staan om de iedereen optimaal te kunnen bedienen. Is de omschakeling naar Gemeente 3.0 een moeilijke exercitie? Nee hoor, niks is minder waar. Digital Masters begeleidde al een aantal gemeenten naar deze nieuwe manier van werken.

 

zet_social_media_in_om_je_kosten_te_verlagen_

Niet in 1 dag
Digital Masters is ervan overtuigd dat Gemeente 3.0 als nieuw model met open armen binnen uw organisatie en door uw inwoners wordt ontvangen. Gezamenlijk stellen wij in 12 maanden een plan en gerelateerde doelen op. Jullie organisatie wordt efficiënter en de inwoners zullen het waarderen. Daar staan wij voor in.
Kansen in iedere gemeente
Gemeente 3.0 kent net zoveel blauwdrukken als er gemeenten zijn. Digital Masters heeft jarenlange kennis en ervaring in diverse gemeenten. En we weten dat iedere gemeente uniek is. Daarmee is ook iedere Gemeente 3.0 uniek. Dat wat herbruikbaar is, gebruiken we. Dat hoort erbij.
Iedereen wordt betrokken
Gemeente 3.0 biedt stof tot nadenken; niet alleen bij uw medewerkers, maar ook bij het college, de raad, inwoners en samenwerkingspartners. De nieuwe netwerkstructuur kent krachtige waardevolle verbindingen, waarin taken, afspraken en besluitvorming goed gecommuniceerd worden. Niet alleen medewerkers maar ook inwoners willen verantwoordelijkheid en zekerheid. Een Gemeente 3.0 stimuleert het oplossend vermogen en maakt optimaal gebruik van het sociaal kapitaal.

 


 

 

successen_vieren_hoort_erbij

Wordt jou gemeente ook Gemeente 3.0?

Gemeente 3.0 is altijd maatwerk. Het gaat immers over jullie gemeente. Jullie inwoners. Jullie samenwerkingspartners. Deze transformatie lukt niet in 1 dag. Maar we garanderen dat je na de eerste dag al niet anders meer wil dan verder gaan op het pad naar Jullie Gemeente 3.0. Gezamenlijk stellen wij in 12 maanden een plan en gerelateerde doelen op. Je organisatie wordt efficiënter, en de inwoners zullen het waarderen. Daar staan wij voor in.

Workshops

We beginnen met een startworkshop waarin we het 12-maandenplan maken en de doelen vastleggen. Ook spreken we af wat het resultaat moet zijn. Zowel in euro’s als in minder makkelijk meetbare eenheden zoals aantrekkelijkheid en gewilde werkgever. Iedere 3 maanden volgt een vervolgworkshop.

Meten is weten
Iedere maand plannen we een contactmoment zodat je goed weet hoe de tussenresultaten ervoor staan. Wat loopt lekker, wat heeft meer aandacht nodig, en wat is gewoonweg moeilijk en lukt niet. Voor iedere hobbel is een oplossing, en je voortgang is belangrijk. 
Successen vieren
Vanaf de eerste dag koers je op de einddatum, en dus op je succes. En successen moet je vieren. Een Gemeente 3.0 viert haar succes met haar meewerkers: medewerkers, politici, inwoners, bedrijven, … Meteen een mooi persmoment. 

 


 

De Digital Masters-aanpak

Gemeente 3.0 liever vandaag dan morgen? Top! Cool dat we dit voor jullie mogen doen? Nou ja, MET jullie. Want zo werken we bij Digital Masters, we vertellen wat wij weten zodat jullie het zelf kunnen toepassen. Wie immers kent jullie gemeente beter dan jullie? Precies ..

gemeente-3.0-in-actie
1- Intake
Om de transformatie naar Gemeente 3.0 perfect te laten verlopen, is een goede voorbereiding nodig. De deelnemers aan de workshops willen we graag leren kennen. Bij voorkeur maken we kennis met jullie College. Politieke en organisatorische doelen zijn essentieel voor de dagelijkse praktijk en die gaat langzamerhand veranderen. Na de intake zijn we ready to go!
2- Aan de slag
We plannen alle workshops, locaties en overige contactmomenten meteen in. Dan heeft iedereen het in zijn of haar agenda staan. Wij verklaren deze data als heilig, alleen een troonswisseling kan hierin aan onze kant verandering brengen. Dat gemeente-agenda’s voornamelijk door anderen bepaald worden weten we. No worries.
3- Nazorg
Na 12 maanden hard werken zijn jullie de verandering door. Zijn de eerste resultaten duidelijk. Blijkt het een supergoede investering te zijn.  We blijven nog een tijdje in de buurt voor het beantwoorden van vragen en helpen waar het net niet wil.

 


 

“We hebben een dag lang gewerkt aan het gebruik van social media voor de gemeente Oldambt in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Wat een kansen zijn er toch. De dag vloog om. Het resultaat was meer en beter dan ik verwacht had. We konden er direct mee aan de slag. Het was een leuke workshop, we hebben heel veel geleerd. En de praktische kant ervan is een echte meerwaarde! Ik raad andere gemeenten Digital Masters graag aan.”
petra_gelderloos_is_meer_dan_tevreden_over_digital_masters

Petra Gelderloos

Gemeente Oldambt